Volvo

2022-11-25

Az új, tisztán elektromos Volvo EX90 új fejezetet nyit a Volvo Cars történetében

A Volvo EX90-essel kezdődően évente egy-egy új, tisztán elektromos modellt fogunk bemutatni. Terveink szerint 2030-tól kizárólag tisztán elektromos járműveket fogunk forgalmazni: ez az autóipar egyik legambiciózusabb […]

A Volvo EX90-essel kezdődően évente egy-egy új, tisztán elektromos modellt fogunk bemutatni. Terveink szerint 2030-tól kizárólag tisztán elektromos járműveket fogunk forgalmazni: ez az autóipar egyik legambiciózusabb elektrifikációs stratégiája, amely kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy 2040-re teljes mértékben klímasemleges vállalattá válhassunk.

Svéd márkaként a mai napon Stockholmban lepleztük le a Volvo vadonatúj, tisztán elektromos szabadidőjárművét. Ugyanakkor globális jelenléttel rendelkező vállalatként a Volvo EX90-est 2023-tól az Egyesült Államokban, majd később Kínában is gyártjuk majd. Addigra mindkét gyártólétesítményünket klímasemlegessé kívánjuk tenni.

A skandináv formatervezés új klasszikusaként a Volvo EX90 a „forma követi a funkciót” elvet testesíti meg. Olyan modern arányokkal rendelkező, sokoldalú és stílusos családi jármű, amely a legmodernebb központosított számítástechnikai, online kapcsolódási és elektrifikációs technológiákat alkalmazva optimalizálja a biztonság, a takarékosság és az esztétikum értékeit.

„A Volvo EX90 egyszerre határozza meg a vállalat jelenét és annak kitűzött jövőjét.” – mondta Jim Rowan, a vállalat vezérigazgatója.

„Tisztán elektromos hajtáslánca akár 600 kilométeres hatótávolságot ígér az akkumulátor egy feltöltésével, biztonsági szolgáltatásai pedig magasabb színvonalúak, mint valaha. Ez a Volvo történetének első olyan típusa, amelyet teljes mértékben szoftveres rendszerei határoznak meg, ráadásul egy szélesebb körű ökoszisztéma részeként tulajdonosának otthonához és egyéb okos eszközeihez is csatlakozik. A Volvo EX90 több értelemben is valami újat indít útjára a Volvo Cars életében.”

Gondoskodik az Ön és szerettei biztonságáról

Az EX90 biztonsági alapfelszereltsége meghaladja minden eddigi Volvo modellét. Képes megérteni utasait és környezetét, és ezáltal vigyázni Önre, szeretteire és a közlekedés többi résztvevőjére. Ez azonban nem minden. Az idő előre haladtával egyre okosabb lesz, amint új adatokat gyűjt, és szoftverfrissítéseket tölt le.

A Volvo EX90-est legújabb érzékelő technológiánknak köszönhetően egy láthatatlan külső és belső biztonsági pajzs veszi körül. NVIDIA DRIVE alapú, nagyteljesítményű központi számítástechnikai platformunk és a Volvo Cars házon belül kifejlesztett szoftvere olyan élvonalbeli kamerákat, radarokat és lidar érzékelőket működtetnek összehangolva, amelyek valós idejű, 360 fokos képet biztosítanak az autó számára környezetéről.

Érzékelőink pedig soha nem fáradnak el, és figyelmük sem lankad. Már akkor reagálnak és beavatkoznak, ha az autóvezető akár csak egy szempillantásnyit késlekedik. A Luminár által fejlesztett lidar-szenzor az autó előtti útszakaszt figyeli, éjjel és nappal, akár autópálya-sebesség mellett is. Több száz méterről észleli akár az apró tárgyakat is, így bőven hagy időt a tájékozódásra, a cselekvésre és az elkerülésre. Ezek az érzékelők annak a Pilot Assist félautonóm vezetőtámogató szolgáltatásnak a megbízhatóságát és teljesítményét is javítják, amelyet immár sávváltást elősegítő kormányzási támogatás funkcióval is kiegészítettünk.

Az utastérben szintén láthatatlan pajzs óvja Önt és szeretteit. Házon belül kifejlesztett algoritmusokat alkalmazó, különleges szenzorok és kamerák figyelik a vezető tekintetét. Ennek köszönhetően a Volvo EX90 felismeri, ha vezetője fáradt, figyelme elkalandozott, vagy bármely más okból nem tud a közlekedésre koncentrálni – mindezt sokkal pontosabban és hatékonyabban, mint bármely eddigi Volvo gépkocsi.

Szükség esetén figyelmezteti vezetőjét – kezdetben diszkréten, ám ha ez hatástalan, erélyesebb hangnemre vált. Ha pedig bekövetkezik, amire senki nem számít, és a vezető elalszik vagy rosszul lesz a volánnál, a Volvo EX90 biztonságosan megáll, és segítséget hív.

Végezetül, a lidar rendszert is magában foglaló, ultramodern érzékelő-készletnek köszönhetően a Volvo EX90 az első olyan Volvo gépkocsi, amelyet hardveresen felkészítettünk arra, hogy a jövőben felügyelet nélküli autonóm üzemmódban közlekedjen.

Volvo EX90 oldalsó kivitelezése

 

Az NVIDIA DRIVE Xavier és Orin mesterséges intelligencia platformjaira, a Qualcomm Technologies Snapdragon® Cockpit platformjaira, valamint a Volvo mérnökei által házon belül kifejlesztett szoftverre épülő, központosított vezérlő rendszer felel a jármű legtöbb alapvető funkciójának a működtetéséért, a biztonsági rendszerektől kezdve az infotainment szolgáltatásokon át az akkumulátor vezérléséig. Ez a megoldás minden eddiginél közvetlenebb, gyorsabb és élvezetesebb utazási élményt kínál ügyfeleinknek.

Más szóval, a Volvo EX90 több mint egy vadonatúj autó: egy rendkívül fejlett, négykerekű számítógép. Sőt: akárcsak okostelefonjainkat vagy számítógépeinket, a Volvo EX90-est is folyamatosan tökéletesíthetjük a rendszeresen kibocsátott, vezeték nélküli szoftverfrissítések telepítésével.

A Snapdragon Cockpit platformok ultramodern számítókapacitását az Epic Games által kifejlesztett (és a világ legismertebb számítógépes és konzoljátékaiban is alkalmazott) Unreal Engine 3D grafikai eszköz megjelenítési képességeivel társítva villámgyors, kiváló minőségű grafikákat élvezhetünk a fedélzeti képrnyőkön és a head-up kijelzőn.

A 14,5 colos központi képernyőn keresztül a ma létező egyik legkiválóbb, integrált Google funkciókkal felvértezett infotainment rendszerhez férhetnek hozzá ügyfeleink. Olyan előre telepített Google szolgáltatások állnak az utasok rendelkezésére, mint a hangvezérelt Google Assistant, a Google Maps navigáció, vagy a további, közkedvelt alkalmazásokhoz hozzáférést biztosító Google Play áruház. A Volvo EX90 kijelzőin mindig az adott pillanatban leginkább releváns információk jelennek meg, így Önnek a lehető legritkábban kell levennie tekintetét az útról. Emellett a Volvo EX90 a vezeték nélküli Apple CarPlay okostelefon integrációs szolgáltatást is támogatja.

Az alapkiépítésben kínált 5G mobil adatkapcsolat (ahol elérhető) jóvoltából gyorsan és egyszerűen telepíthetők a nyitóképernyőre a kívánt alkalmazások, vagy használható az ösztönösen kezelhető navigációs rendszer. A rendszer a zenei streaming szolgáltatást is támogatja az új, referencia minőségű Bowers & Wilkins audiorendszeren keresztül, amely a Volvo történetében először Dolby Atmos hangzást biztosít, miközben a még inkább magával ragadó hangzásról a fejtámaszokba integrált hangszórók gondoskodnak.

Szintén alapfelszerelés az okostelefonos nyitás és indítás funkció. Ha a vezető megközelíti járművét, a Volvo EX90 érzékeli okostelefonját, oldja a központi zárat, majd személyre szabott üdvözlő fényjátékkal köszönti gazdáját. Mire a sofőr helyet foglal a vezetőülésben, a fedélzeti rendszer automatikusan betöltötte személyes felhasználói profilját.

Mindehhez a modern technológiához a ma kapható egyik legkellemesebb, legelegánsabb utastéri környezet társul, amely bővelkedik a természetes és felelősségteljes forrásból származó anyagokban. Az utastér berendezése és anyaghasználata a Volvo Cars fenntarthatósági törekvéseit is tükrözi – például azt, hogy 2040-re teljes mértékben körkörös gazdálkodású, klímasemleges vállalattá kívánunk válni.

Cél a fenntarthatóbb életvitel

A vadonatúj, házon belül kifejlesztett, tisztán elektromos járműtechnológiára épülő Volvo EX90 segít ügyfeleinknek fenntarthatóbbá tenni életvitelüket. A WLTP szabvány szerint egyetlen feltöltéssel akár 600, teljesen emissziómentes kilométert megtenni képes Volvo EX90 akkumulátora 30 perc alatt tölthető 10-ről 80 százalékra.

A piaci bevezetéskor megrendelhető dupla villanymotoros, összkerékhajtású kivitel 111 kWh kapacitású akkumulátora kettő állandó mágneses villanymotort táplál, amelyek a hajtáslánc nagyteljesítményű verziójában együtt 380 kW (517 LE) csúcsteljesítményt és 910 Nm maximális forgatónyomatékot biztosítanak. A vadonatúj futóművel társítva ez élvezetes, kiegyensúlyozott vezetési élményt biztosít.

A Volvo EX90 gyártásánál mintegy 15%-ban használtunk fel újrahasznosított acélt, és 25%-ban újrahasznosított alumíniumot. Ezen túlmenően minden autó 48 kilogrammnyi újrahasznosított műanyagot és természetes alapú anyagot tartalmaz, amelyek az autóban felhasznált összes plasztik mintegy 15 százalékát teszik ki – soha egyetlen Volvo gépkocsiban nem találkozhattunk ennyi újrahasznosított nyersanyaggal.

Végezetül, a Volvo EX90 az első olyan Volvo modell, amelyet felszereltünk a kétirányú töltés megvalósításához szükséges hardverrel. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az elektromos jármű akkumulátorát energiaforrásként hasznosítsuk, például háztartásunk vagy egyéb elektromos berendezések működtetésére, vagy egy másik tisztán elektromos Volvo gépkocsi akkumulátorának a töltésére. Terveink szerint a jövőben bevezetjük a kétirányú töltés szolgáltatást; erre elsőként bizonyos kijelölt piacokon kerülhet sor.

 

forrás Volvo

Ez a weboldal a forgalom mérésére szolgáló Google Analytics Cookie-kat használ. Bővebben
Megértettem