Ez hivatalos. Párizsban most betiltották az elektromos robogókölcsönzést, és a három nagy szolgáltató – a Lime, a Dott és a Tier – hivatalosan is kivonták robogóikat a városból. Az elektromos robogóbérlést már jó ideje vitatják Párizsban, mivel egyre több polgár panaszkodott a biztonsággal, az ittas vezetéssel és a parkolással kapcsolatos problémák miatt.

A három cég még 2020-ban kapott működési engedélyt, azonban a panaszok számának növekedése lépésre kényszerítette az önkormányzatot. Anne Hidalgo város polgármestere végül a párizsiak kezébe tette a döntést azzal, hogy megszavaztatta őket. A szavazók 90 százaléka támogatta a betiltást, ezért úgy döntöttek, hogy 2023 augusztusának végéig minden elektromos robogó bérlés megszűnik.

A Forbes legutóbbi jelentése szerint összesen több mint 15 000 elektromos robogót helyeztek üzembe Franciaország fővárosában, és a három nagy üzemeltető eltérő megközelítést alkalmazott ezek megtisztítása során. Dott cselekedett a leggyorsabban: már július közepén megkezdte az elszámolási műveleteket, és augusztus 21-én bezárt. A Lime követte a példát, augusztusig kivonta az összes robogót, míg a Tier a hírek szerint az utolsó két hétig várt, hogy maximalizálja az időt. Párizsban maradt.

A kérdés továbbra is fennáll: mi lesz a Dott-tal, a Lime-mal és a Tierrel, és mi lesz a 15 000 elektromos robogóval – amelyek közül sok még mindig jó állapotban volt –, amelyek egykor a francia fővárosban jártak? Nos, először is a Dott , a Lime és a Tier továbbra is működik Párizsban, de már nem kínálnak e-robogóbérlést. Ehelyett az e-biciklikölcsönzésre helyezik a hangsúlyt – erre az ország sokkal kedvezőbb kilátásokat mutat. Végül is Párizs az elmúlt néhány évben jelentős összegeket fektetett be a kerékpáros infrastruktúrába.

Ami az elektromos robogókat illeti, jó eséllyel áthelyezik őket Franciaország más részeire, ahol továbbra is engedélyezett az e-robogó megosztása, amint azt a Le Repaire des Motards című francia kiadvány egyik története is kiemeli . Pontosabban, a Lime az Ile de France régióban telepíthetné felesleges robogóit, míg a Lime Lille-be küldhetné flottáját. Természetesen lehetőség van ezeknek a robogóknak más európai országokba való szállítására is.